Sekalaista höpinää II

Teknistä ja ei niin teknistä hömppää

Hiukan tuottavuudesta

with 3 comments

Aina silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, jossa muut ei ymmärrä omaa ajankäyttöä. Varsinkin sähköposteihin vastaamisessa ja yhtäaikaisten tehtävien suorittamisessa tulee näkemyseroja.

On aika jännä juttu, että harvemmin ymmärretään työpaikalla tehokkaan työnteon salaisuutta. Kriittinen lukutaito on jo osin menetty hektisessä työympäristössä, mutta usein myös pyritään hukkaamaan työntekijän tehokkuuskin. Varsinkin suunnittelutyössä ihmiselle pitäisi antaa mahdollisuus toimia tehokkaasti ja häiriöttömästi, mutta ”pomo-portaassa” unohdetaan usein työnteon perusasiat. Maileihin pitäisi vastata välittömästi ja tehdä rinnakkain eri tehtäviä. Ja harvoin kiinnitetään edes huomiota siihen,  että  työympäristö olisi rauhallinen.

Harva pomo muistaa sitä, että ihminen on luotu tekemään yhtä asiaa kerralla eli ns. ajatusten hajoittaminen useammalle tehtävälle on todellisuudessa mahdotonta. Asia on todistettu monilla eri kokeilla.

Jos työntekijälle halutaan antaa rauha tehdä työnsä oikein, niin ainakin seuraavia perussääntöjä soisi uskottavan:

 • Työntekijän pitäisi lukea postit vain noin kolmesti päivässä. Muussa tapauksessa niiden lukeminen saattaa haitata tarkkaavaisuutta.
 • Ns. multitaskaus pois eli työntekijän pitäisi osata keskittyä vain yhteen tehtävään kerralla.
 • Muistaa ihmisen tehokkuus eri ajanjaksoina:
  • Klo 9:00 – 12:00 Huomiokyky parhaimmillaan, vaativat työt.
  • Klo. 12:00 – 13:00 Notkahdus eli vaikka syömään.
  • Klo 13:00 -16:00 Rutiinityöt
 • Antaa leporauha eli mm. työposteja ei pitäisi lukea enään esim. klo 21:00 jälkeen.

Ajatus on loppujen lopuksi aika yksinkertainen eli taataan suunnittelevalle ihmiselle työrauha ja annetaan keskittyä vain yhteen asiaan kerralla. Ja jos suunnittelijan elämä on ainaista multitaskaamista ja tulipalojen sammuttamista, niin silloin työnsuunnittelussa lienee vikaa ja pomon pitäisi kurkata peiliin.

Ja kannattaa muistaa lopuksi, ihmisen aivot vaativat myös aika paljon virikkeitä eli leikkiminen, nauraminen ja rauhoittuminenkin on aika tärkeä osa tehokasta työntekoa.

Kuhan pohdin, Kari…

Mainokset

Written by vahtolam

4.10.2010 klo 10.22

Kategoria(t): Ajanhallinta

Tagged with ,

3 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] jos niitä kokoajan lukee, käsittelee ja vastailee. Hiukan aiemmin pohdin asiaa ohimennen blogikirjoituksessa ja totesin  että maileja ei kannata lukea kolmea kertaa useammin työpäivän […]

 2. […] jos niitä kokoajan lukee, käsittelee ja vastailee. Hiukan aiemmin pohdin asiaa ohimennen blogikirjoituksessa ja totesin että maileja ei kannata lukea kolmea kertaa useammin työpäivän […]

 3. […] jos niitä kokoajan lukee, käsittelee ja vastailee. Hiukan aiemmin pohdin asiaa ohimennen blogikirjoituksessa ja totesin että maileja ei kannata lukea kolmea kertaa useammin työpäivän […]


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s